Thursday، ۴ Shahrivar ۱۴۰۰
ما قصد داریم در این مطلب به دو سوال اساسی پاسخ بدیم، اول اینکه برنج قهوه ای چیه؟ و از اون مهم تر، طرز پخت برنج قهوه ای چطوریه؟ برای پاسخ به این دو سوال تا پایان مطلب با ماه همراه باشید.
برنج سبوس دار یا برنج قهوه ای، دانه کامل برنج است و فقط شلتوک، که پوسته ی غیرخوراکی آن می باشد گرفته شده است، این برنج یک غله کامل است و ارزش غذایی آن کامل حفظ شده است.
چرا برنج قهوه ای حتی در گیلان هم کمیاب است؟
اولین نکته قابل توجهی که وجود دارد این است که در گیلان اعتقادی به برنج قهوه ای وجود ندارد و بنا بر عادت و سنت مردم علاقه و گرایش بیشتری به برنج سفید دارند و اساسا وقتی در بازارهای محلی آستانه اشرفیه از برنج قهوه ای سوال و صحبت میکنی اغلب تعجب می کنند، و فقط برخی از برنج فروشی های بزرگ در آستانه اشرفیه برنج قهوه ای دارند، و یکی از عوامل گرانتر بودن این برنج نسبت به برنج سفید همین است. بماند که عمده دلیل گرانی و تفاوت قیمت این دو خاص بودن و خواص بیشتر برنج قهوه ای است.
حواستان باشد، هر برنجی برنج قهوه ای نیست!
در 8ماه گذشته که بنا به تقاضای مشتریانمان به قصد تامین برنج قهوه ای از کشاورزان آستانه اشرفیه بار سفر بستیم و از رشت به آستانه رفتیم، اغلب کشاورزان که اصلا آشنائیتی با برنج قهوه ای نداشتند و این شد تا با یکی از کشاورزان که آشنا بود به اتفاق به مغازه ای رفتیم که برنجهایش را می خرد، مغازه دار با روی خوش گفت بله برنج قهوه ای هم داریم، ما برای امتحان مقداری تهیه کردیم و بعد پخت متوجه شدیم هیچ فرقی با برنج سفید ندارد و در واقع فقط کمی رنگش قهوه ای بوده، این بار رفتیم سراغ کشاورزی دیگر که به روز تر بود و با محصولات کشاورزی جدید آشنائی داشت این بار سراغ دوستی رفتیم که برنج قهوه ای درجه 1 آستانه اشرفیه را موجود داشت آن هم سورت شه و با کیفیت عالی، دلیل کمبود برنج قهوه ای در مرکز برنج ایران یعنی آستانه اشرفیه را ازش سراغ گرفتیم و او دلیل اصلی اش را نبود امکانات کافی در برنجکوبی دانست و معتقد بود تعداد معدودی از برنجکوبی ها دستگاه تهیه برنج قهوه ای را دارند و اوهم برای تامین باید مسافت طولانی را تا یکی از همین برنجکوبی ها طی می کرد اما خوب بالاخره تلاش ما بدون نتیجه نماند و موفق شدیم برنج قهوه ای درجه 1 سورت شده آستانه اشرفیه را به محصولات تیاور اضافه کنیم.
برنج قهوه ای با برنج سفید چه تفاوتی داره؟
بیاید با هم روراست باشیم برنج قهوه ای واسه پخت پلوهای میکس با سبزیجات و مرغ و میگو عالیه ولی با خورشت جور در نمیاد البته که ناگفته پیداست بخشی از این موضوع سلیقه ای اما این مطلب برمیگرده به آگاهی شما نسبت به خواص و برتری ارزش غذایی برنج قهوه ای.
تفاوت های برنج قهوه ای و برنج سفید:
همونطور هم که قبلا گفتیم یکی از مهم ترین تفاوت های برنج قهوه ای با برنج سفید در خواص اونهاست، میزان فیبر موجود در برنج سفید 0.3% اما برنج قهوه ای دارای 1.8% فیبر است، و در واقع بخش عمده ای از مواد معدنی برنج در جوانه و سبوس برنج است که این بخش جزئی از برنج قهوه ای است که وجه تمایز برنج قهوه ای با برنج سفید به حساب می آید.
به خوبی میدونید مس در تمامی دانه های غلات یافت می شود و از آنجایی که برنج قهوه ای یک غله کامل است، بنابراین مس هم در برنج قهوه ای به میزان کافی وجود دارد، اساسا با کمی توجه متوجه می شویم هر چیزی که در طبیعت به شکل طبیعی وجود دارد نهایت و کمال خواص را دارد و دخالت انسان در آن است که خواص و ارزش غذایی آن را کم میکند و این موضوع در تفاوت برنج قهوه ای و برنج سفید کاملا مشهود است.
دانه برنج قهوه ای سبوس ها و لایه های گیاهی را حفط می کند به همین خاطر به اون برنج سبوس دار هم گفته میشه، بنابریان به نسبت برنج معمولی نیازمند جویده شدن بیشتر است اما در عوض عطر و بوی دلچسبی دارد. برنج قهوه ای دانه کامل برنج است و فقط شلتوک، که پوسته ی غیرخوراکی آن می باشد گرفته شده است، این برنج یک غله کامل است و ارزش غذایی آن کامل حفظ شده است.
خواص و ارزش غذایی برنج قهوه ای:
یک غذای سالم به تنهایی دارای پروتئین و فیبر فراوان است و شما می توانید از میکس این برنج با سبزیجات و مرغ و میگو استفاده کنید که این ترکیب واقعا ارزش غذایی فوق العاده ای ایجاد خواهد کرد.
همچنین برنج قهوه ای حاوی انواع ویتامین هاست اعم از ویتامین ب 3 یا نیاسین، ویتامین ب1، ویتامین ب 2 یا ریبوفلاوین، اسید فولیک و ویتامین ک.
و شاید از همه مهم تر این است که برنج قهوه ای دارای مواد معدنی فوق العاده ای مثل آهن، فسفر، پتاسیم و روی است.
روش پخت برنج قهوه ای:
اگر برای اولین بار است که سراغ پخت برنج قهوه ای اومدید باید بدونید که این کار نیاز به کمی تجربه و قلق گیری داره، اما با روش پخت پیشنهادی ما این پروسه کمی زوتر از اون چیزی که فکر می کنید به نتیجه مساعد می رسه چون، امتحانشو پس داده:
اول اینکه بهتره برنج و حداقل دو سه ساعت قبل تو مقداری آب خیس کنید. بعد به ازای هر پیمونه برنج، ۵ الی ۶ پیمونه آب رو در قابلمه بریزید و بزارید آب جوش بیاد. برنج قهوه ای تیاور که از قبل شسته شده و ترجیحا دو سه ساعتی در آب خیس خورده رو توی آب در حال جوش بریزید و به مدت نیم ساعت بزارید بپزه و تو این مدت درب قابلمه رو هم نبندید. تو این مرحله نمک، سس سویا، عصاره گوشت و مرغ و هر ادویه ای که دوست دارین رو هم میتونید اضافه کنید.
بعد از نیم ساعت برنج رو بریزید تو آبکش و آبش که گرفته شد دوباره برگردونید توی قابلمه و درب قابلمه رو با دم کنی بزارید. گاز خاموش باشه فقط به مدت ۱۰ دقیقه برنج توی قابلمه با درب بسته بمونه تا با حرارت خودش جا بیفته و تمام.
بعد سبزیجات مورد علاقتون رو که جداگانه پختید بهش اضافه کنید.
و اینکه بیاید با هم روراست باشیم این نوع برنج واسه پخت پلوهای میکس با سبزیجات و مرغ و میگو عالیه ولی با خورشت جور در نمیاد.
برای خرید برنج قهوه ای هاشمی آستانه اشرفیه سورت شده اینجا کلیک کنید.