شعار روز جهانی تنوع زیستی در سال 2025 "هماهنگی با طبیعت و توسعه پایدار"

سه‌شنبه، ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۴

هماهنگی با طبیعت و توسعه پایدار

تنوع زیستی اغلب بر اساس طیف گسترده‌ای از گیاهان، حیوانات و میکروارگانیسم‌ها درک می‌شود، اما همچنین شامل تفاوت‌های ژنتیکی درون هر گونه - به عنوان مثال، بین انواع محصولات کشاورزی و نژادهای دام - و تنوع اکوسیستم‌ها (دریاچه‌ها، جنگل‌ها، بیابان‌ها، مناظر کشاورزی) است که میزبان انواع مختلفی از تعاملات بین اعضای خود (انسان‌ها، گیاهان، حیوانات) هستند.

منابع تنوع زیستی ستون‌هایی هستند که ما تمدن‌ها را بر روی آنها بنا می‌کنیم . ماهی‌ها 20 درصد از پروتئین حیوانی حدود 3 میلیارد نفر را تأمین می‌کنند. بیش از 80 درصد از رژیم غذایی انسان توسط گیاهان تأمین می‌شود. تا 80 درصد از افرادی که در مناطق روستایی کشورهای در حال توسعه زندگی می‌کنند، برای مراقبت‌های بهداشتی اولیه به داروهای سنتی گیاهی متکی هستند.

اما از بین رفتن تنوع زیستی همه چیز، از جمله سلامت ما را تهدید می‌کند. ثابت شده است که از بین رفتن تنوع زیستی می‌تواند بیماری‌های مشترک بین انسان و حیوان - بیماری‌هایی که از حیوانات به انسان منتقل می‌شوند - را گسترش دهد، در حالی که از سوی دیگر، اگر تنوع زیستی را دست نخورده نگه داریم، ابزارهای بسیار خوبی برای مبارزه با بیماری‌های همه‌گیر مانند بیماری‌های ناشی از ویروس‌های کرونا ارائه می‌دهد.

در حالی که این شناخت رو به رشد وجود دارد که تنوع زیستی یک دارایی جهانی با ارزش فوق‌العاده برای نسل‌های آینده است، تعداد گونه‌ها به دلیل برخی فعالیت‌های انسانی به طور قابل توجهی در حال کاهش است. با توجه به اهمیت آموزش عمومی و آگاهی در مورد این موضوع، سازمان ملل متحد تصمیم گرفت هر ساله روز جهانی تنوع زیستی را جشن بگیرد .

ایران به عنوان یکی از کشورهای غنی در زمینه تنوع زیستی، زیستگاه گونه‌های مختلف جانوری و گیاهی است، اما متأسفانه بسیاری از این گونه‌ها در معرض انقراض هستند. یکی از مهم ترین گونه های در معرض انقراض "خرس سیاه آسیایی” است. تیاور با اختصاص بخشی از درآمد خود در مشارکت با موسسه حمایت از تنوع زیستی زی‌بُن با حمایت از اجرای “پروژه‌های متنوع در زمینه.آموزش، پایش و مطالعه، حفاظت و توسعه زیستگاه، به دنبال نجات این گونه و حفظ تنوع زیستی است .