به مناسبت روز جهانی چای

Friday، ۳۱ Ordibehesht ۱۴۰۰

امروز ۳۱ اردیبهشت (۲۱ می) روز بین المللی چای است. زمان خوبی است برای یادآوری و اطلاع رسانی و بزرگداشت اهمیت صنعت چایکاری و چایکاران ایرانی

چای نوشیدنی است که از گیاه camelia sinesis به دست می آید.

چای دومین نوشیدنی پر مصرف در جهان پس از آب است.

رویشگاه اولیه این گیاه مشخص نیست ولی اعتقاد بر این است که مبدأ آن شمال شرقی هند، شمال میانمار و جنوب غربی چین بوده است.

این نوشیدنی کهن از سالیان دور توسط انسان مصرف میشده است، شواهدی از مصرف چای در چین از ۵۰۰۰ سال پیش وجود دارد.

ایرانیان چای را نخست به عنوان یک ماده‌ای دارویی می‌شناختند و تا دوره صفوی تا قاجار نام آن را در کتاب‌های پزشکی و داروشناسی فهرست کرده بودند.

آقا محمدخان قوانلو ملقب به کاشف‌السلطنه و مشهور به چایکار، دیپلمات، اصلاحگر، نویسنده، مشروطه خواه دوره قاجار و پهلوی بود. او نخستین کسی است که کشت چای را در ایران رواج داد و به همین دلیل «پدر چای ایران» خوانده می‌شود

وی در سال۱۲۷۲ به هند رفت و آنجا به یادگیری فن چایکاری و تهیه چای پرداخت و با استفاده از موقعیت سیاسی خود توانست در مراحل مختلف ۳۰۰۰ اصله نهال چای به ایران وارد کند. او بر این باور بود که نباید پول مملک برای خرید چای، قند و نفت از ایران خارج شود.

تولید و فرآوری چای منبع اصلی درآمد و معاش میلیون ها خانواده در کشورهای درحال توسعه است

صنعت چای به عنوان یک بخش متکی بر نیروی کار، تأثیر بسزایی بر اشتغال زایی در مناطق روستایی کم درآمد و محروم دارد. به همین دلیل چایکاری نقش به سزایی در توسعه روستایی، کاهش فقر و امنیت غذایی مناطق محروم ایفا میکند

مصرف چای به دلیل خواص ضدالتهابی و آنتی اکسیدانی فواید سلامتی بیشماری دارد

سازمان ملل متحد این روز را روز بین المللی چای نامیده است تا تلاش های جدی تری در جهت افزایش تقاضای چای و افزایش مصرف سرانه چای صورت پذیرد و همگان با اطلاع رسانی در خصوص اهمیت چای در کاهش فقر و توسعه روستایی کمک نمایند.